karamel choco zandkoekjes
Deze variant is zó veel lekkerder als de kant-en-klare twixen uit de winkel en erg leuk om met de kinderen te maken. Een heerlijke traktatie voor jong èn oud!
Aantal porties
Ca. 25 blokjes
Bereidingstijd
60 min
Benodigdheden
Keukenmachine
Type gerecht
Tussendoortje
Inleiding
Ik kies bij dit recept voor de meest pure chocolade die ik kan vinden. Omdat de koek en karamellaag al zoet genoeg zijn, vind ik het bitter van de chocolade een mooi contrast geven. Dit kan je natuurlijk naar eigen smaak bepalen. Indien de chocolade minder puur is, kun je er ook voor kiezen minder suiker te gebruiken voor de koek. Deze lekkernij is favoriet bij ons thuis en kun je makkelijk een week in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook invriezen voor een later moment. Zo heb je altijd wat lekkers in huis of wanneer je onverwachts bezoek krijgt. Ik vind ze stiekem bevroren zelfs het lekkerst! Omdat ze niet ‘hard’ bevriezen, kun je ze zelfs direct uit de vriezer eten.

Ingrediënten
Voor de koek:
- 100 gram havermeel
- 40 gram kokosbloesemsuiker
- 60 gram kokosolie
- 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
Voor de karamel laag:
- 200 gram medjoul dadels, ontpit
- 40 gram kokosolie
Voor de chocolade laag:
- 120 gram pure chocolade (bijv. 92%)
- 2 eetlepel (gras)roomboter
- 3 eetlepel room
Stap voor stap bereidingswijze
Stap 1
Verwarm de oven voor op 170 graden. Neem een kleine ovenschaal (de mijne is ongeveer 15×25 cm – binnenzijde gemeten), maar kleiner is ook goed. Vet deze in of bekleed deze met bakpapier.
Stap 2
Meng in een keukenmachine de ingrediënten voor de koek. Doe het in de ovenschaal en druk het stevig aan. Dit gaat goed met de bolle kant van een lepel. Zet 12-15 minuten in de oven en laat het vervolgens volledig afkoelen, tot tenslotte in de koelkast. Of zet de schaal even buiten bij koel weer. Dit is belangrijk voor de volgende stap om de karamellaag makkelijk op de koek te krijgen.
Stap 3
Pureer de ingrediënten voor de karamellaag in de keukenmachine en verdeel over de koek. Heb je heel verse dadels, dan kan de laag erg plakken. Gebruik dan de bolle kant van een lepel, verwarm deze in heet water en strijk hiermee de laag glad.
Stap 4
Smelt de chocolade, boter en room in een pannetje en verdeel over de karamel laag. Laat een half uurtje hard worden in de koelkast en snijd in repen of stukken.
Meer recepten
Energiebommetjes
Er gaan flink wat ingrediënten in deze balletjes. Ze zitten boordevol noten, zaden en pitten en vullen enorm. Dus na dit tussendoortje kan je weer even door.
Rodekoolstamppot
Proef de smaken van de herfst en winter met deze verwarmende ingrediënten.
Gezonde snackballetjes
Deze balletjes zijn heerlijk als snack voor onderweg, na het sporten of op je werk en geven je bovendien een gezonde energie boost!
Energie drink
Wat krijg je als je kokosmelk, amandelmelk, bosbessen, banaan, olijfolie en chipzaad mixt en opdrinkt? Juist, energie!
5 minuten taartje
Dit taartje kan eigenlijk altijd. Geen toegevoegde suikers en geen vuur of oven nodig. En in 5 minuten klaar, ja ècht!
Bol met appel, manchego, vijg en bieslook
Ik ben dol op dit frisse broodje. Ik krijg er zo’n heerlijk zomers gevoel van. Helemaal wanneer er weer verse vijgen uit eigen land te krijgen zijn. En nog fijner als je ze uit eigen tuin kan plukken. Zo gemaakt en fijn om al je familie en vrienden mee te verrassen!