karamel choco zandkoekjes

Deze variant is zó veel lekkerder als de kant-en-klare twixen uit de winkel en erg leuk om met de kinderen te maken. Een heerlijke traktatie voor jong èn oud! 

Aantal porties

Ca. 25 blokjes

Bereidingstijd

60 min

Benodigdheden

Keukenmachine

Type gerecht

Tussendoortje

Inleiding

Ik kies bij dit recept voor de meest pure chocolade die ik kan vinden. Omdat de koek en karamellaag al zoet genoeg zijn, vind ik het bitter van de chocolade een mooi contrast geven. Dit kan je natuurlijk naar eigen smaak bepalen. Indien de chocolade minder puur is, kun je er ook voor kiezen minder suiker te gebruiken voor de koek. Deze lekkernij is favoriet bij ons thuis en kun je makkelijk een week in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook invriezen  voor een later moment.  Zo heb je altijd wat lekkers in huis of wanneer je onverwachts bezoek krijgt. Ik vind ze stiekem bevroren zelfs het lekkerst! Omdat ze niet ‘hard’ bevriezen, kun je ze zelfs direct uit de vriezer eten. 

Ingrediënten

Voor de koek:

  • 100 gram havermeel
  • 40 gram kokosbloesemsuiker
  • 60 gram kokosolie
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder

Voor de karamel laag:

  • 200 gram medjoul dadels, ontpit
  • 40 gram kokosolie

Voor de chocolade laag:

  • 120 gram pure chocolade (bijv. 92%)
  • 2 eetlepel (gras)roomboter
  • 3 eetlepel room

 

Stap voor stap bereidingswijze

Stap 1

Verwarm de oven voor op 170 graden. Neem een kleine ovenschaal (de mijne is ongeveer 15×25 cm – binnenzijde gemeten), maar kleiner is ook goed. Vet deze in of bekleed deze met bakpapier.

 

Stap 2

Meng in een keukenmachine de ingrediënten voor de koek.  Doe het in de ovenschaal en druk het stevig aan. Dit gaat goed met de bolle kant van een lepel. Zet 12-15 minuten in de oven en laat het vervolgens volledig afkoelen, tot tenslotte in de koelkast. Of zet de schaal even buiten bij koel weer. Dit is belangrijk voor de volgende stap om de karamellaag makkelijk op de koek te krijgen. 

 

Stap 3

Pureer de ingrediënten voor de karamellaag in de keukenmachine en verdeel over de koek. Heb je heel verse dadels, dan kan de laag erg plakken. Gebruik dan de bolle kant van een lepel, verwarm deze in heet water en strijk hiermee de laag glad.

Stap 4

Smelt de chocolade, boter en room in een pannetje en verdeel over de karamel laag. Laat een half uurtje hard worden in de koelkast en snijd in repen of stukken. 

Meer recepten

Voedzame curry

Voedzame curry

Dit gerecht kan altijd. En je kunt volop variëren met groenten uit het seizoen. Gebruik ook eens zoete aardappel, pompoen, wortel of doperwtjes. Heerlijk met volkoren rijst of naanbrood.

Chocoladetruffels

Chocoladetruffels

Altijd lekker en zo gemaakt. Een fijne combinatie van chocolade, noten en sinaasappel. Houdt je niet van sinaasappel? gewoon weglaten. Dan zijn ze minstens zo lekker!

Kokostruffels

Kokostruffels

Ze lijken net op sneeuwballen, leuk met de kerst! En je kunt ze ook heel goed invriezen voor een later moment.