Rodekoolstamppot

 

Aantal porties

4 personen

Bereidingstijd

30-45 min

Benodigdheden

Rasp

Inleiding

Witte kool, rode kool, boerenkool, spruitjes, broccoli, bloemkool… Kool is duurzaam, gezond, lekker en gaat als seizoensgroente het jaar rond. Nu ben ik gek op stamppotten en deel dan ook graag dit recept met je. Er zullen dan ook meerdere stamppot recepten volgen dit seizoen!  

Kool zit boordevol vitamines en mineralen. In kool zit veel vitamine A, B en vooral C, maar ook ijzer en calcium. Extra vitamine C nodig? Dan zijn spruitjes op je bord een nog beter idee dan de bekende sinaasappel. In boerenkool, Chinese kool en broccoli zit het meeste ijzer. Voor de meeste calcium moet je ook bij boerenkool zijn. Vergeet natuurlijk niet zoveel mogelijk af te wisselen. Alle koolsoorten zijn stuk voor stuk rijk aan gezonde voedingsstoffen. Deze stamppot geeft je dan ook alles wat je nodig hebt in de herfst en winterperiode. 

Ingrediënten

Ingrediënten (2 personen):

  • 1200 gram aardappels
  • 2 appels
  • 2 sjalotten
  • 800 gram rode kool 
  • 2 theelepels kaneel
  • 60 gram walnoten (optioneel)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels honing 
  • 2 eetlepels (gras) roomboter
  • Scheutje volle melk
  • Peper en zout naar smaak  

 

Stap voor stap bereidingswijze

Rasp of snijd de rode kool fijn. 

Was de aardappelen grondig (of schil deze) en snijd in stukken. Zorg dat de aardappelen net onderwater staan in een grote pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en kook in 20 minuten gaar. Giet af, maar bewaar een klein gedeelte van het kookvocht.

Snipper ondertussen de sjalotten en rasp of snijd de appels klein. Verhit eerste een wok of hapjespan, voeg daarna de olijfolie toe en fruit de sjalot 2 minuten op laag vuur. Voeg de rodekool en kaneel toe en roerbak 1 minuut. Voeg de appel, honing, 75 ml water per persoon en peper en zout naar smaak toe en laat afgedekt 20 minuten zachtjes smoren.

Stamp ondertussen de aardappelen tot een grove puree. Voeg de roomboter en een scheutje melk en/of kookvocht toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout. Voeg daarna de rodekool toe en meng deze door de puree.

 

Meer recepten

Energiebommetjes

Energiebommetjes

Er gaan flink wat ingrediënten in deze balletjes. Ze zitten boordevol noten, zaden en pitten en vullen enorm. Dus na dit tussendoortje kan je weer even door.

Gezonde snackballetjes

Gezonde snackballetjes

Deze balletjes zijn heerlijk als snack voor onderweg, na het sporten of op je werk en geven je bovendien een gezonde energie boost!

Energie drink

Energie drink

Wat krijg je als je kokosmelk, amandelmelk, bosbessen, banaan, olijfolie en chipzaad mixt en opdrinkt? Juist, energie!

5 minuten taartje

5 minuten taartje

Dit taartje kan eigenlijk altijd. Geen toegevoegde suikers en geen vuur of oven nodig. En in 5 minuten klaar, ja ècht!

Bol met appel, manchego, vijg en bieslook

Bol met appel, manchego, vijg en bieslook

Ik ben dol op dit frisse broodje. Ik krijg er zo’n heerlijk zomers gevoel van. Helemaal wanneer er weer verse vijgen uit eigen land te krijgen zijn. En nog fijner als je ze uit eigen tuin kan plukken. Zo gemaakt en fijn om al je familie en vrienden mee te verrassen!

Voedzame curry

Voedzame curry

Dit gerecht kan altijd. En je kunt volop variëren met groenten uit het seizoen. Gebruik ook eens zoete aardappel, pompoen, wortel of doperwtjes. Heerlijk met volkoren rijst of naanbrood.