Rodekoolstamppot

 

Aantal porties

4 personen

Bereidingstijd

30-45 min

Benodigdheden

Rasp

Inleiding

Witte kool, rode kool, boerenkool, spruitjes, broccoli, bloemkool… Kool is duurzaam, gezond, lekker en gaat als seizoensgroente het jaar rond. Nu ben ik gek op stamppotten en deel dan ook graag dit recept met je. Er zullen dan ook meerdere stamppot recepten volgen dit seizoen!  

Kool zit boordevol vitamines en mineralen. In kool zit veel vitamine A, B en vooral C, maar ook ijzer en calcium. Extra vitamine C nodig? Dan zijn spruitjes op je bord een nog beter idee dan de bekende sinaasappel. In boerenkool, Chinese kool en broccoli zit het meeste ijzer. Voor de meeste calcium moet je ook bij boerenkool zijn. Vergeet natuurlijk niet zoveel mogelijk af te wisselen. Alle koolsoorten zijn stuk voor stuk rijk aan gezonde voedingsstoffen. Deze stamppot geeft je dan ook alles wat je nodig hebt in de herfst en winterperiode. 

Ingrediënten

Ingrediënten (2 personen):

  • 1200 gram aardappels
  • 2 appels
  • 2 sjalotten
  • 800 gram rode kool 
  • 2 theelepels kaneel
  • 60 gram walnoten (optioneel)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels honing 
  • 2 eetlepels (gras) roomboter
  • Scheutje volle melk
  • Peper en zout naar smaak  

 

Stap voor stap bereidingswijze

Rasp of snijd de rode kool fijn. 

Was de aardappelen grondig (of schil deze) en snijd in stukken. Zorg dat de aardappelen net onderwater staan in een grote pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en kook in 20 minuten gaar. Giet af, maar bewaar een klein gedeelte van het kookvocht.

Snipper ondertussen de sjalotten en rasp of snijd de appels klein. Verhit eerste een wok of hapjespan, voeg daarna de olijfolie toe en fruit de sjalot 2 minuten op laag vuur. Voeg de rodekool en kaneel toe en roerbak 1 minuut. Voeg de appel, honing, 75 ml water per persoon en peper en zout naar smaak toe en laat afgedekt 20 minuten zachtjes smoren.

Stamp ondertussen de aardappelen tot een grove puree. Voeg de roomboter en een scheutje melk en/of kookvocht toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout. Voeg daarna de rodekool toe en meng deze door de puree.

 

Meer recepten

Chocoladetruffels

Chocoladetruffels

Altijd lekker en zo gemaakt. Een fijne combinatie van chocolade, noten en sinaasappel. Houdt je niet van sinaasappel? gewoon weglaten. Dan zijn ze minstens zo lekker!

Zelfgemaakte twixen

Zelfgemaakte twixen

Deze variant is zó veel lekkerder als de kant-en-klare en erg leuk om met de kinderen te maken. Een heerlijke traktatie voor jong èn oud!

Kokostruffels

Kokostruffels

Ze lijken net op sneeuwballen, leuk met de kerst! En je kunt ze ook heel goed invriezen voor een later moment.